Zgodba

od mlampret

Enakost spolov opišemo kot enako prepoznavanje in vrednotenje, moč, položaj, vlogo in aktivno vključevanje obeh spolov na vseh področjih javnega in zasebnega življenja. Na načelni ravni se v Sloveniji strinjamo, da je enakost in enakopravnost spolov vrednota demokratične družbe, vendar se v resničnosti prepočasi realizira.

V Mariboru in okolici deluje, vadi in nastopa skupaj več kot 100 glasbenih skupin ali solo glasbenikov.
Ugotavljamo, da je med njimi manj kot 30% žensk.
ZAKAJ?
S festivalom SKUŠTRANE! IN BRADATI od leta 2017 nagovarjamo problematiko omenjene neenakosti, njegova rdeča nit pa je vključevanje ženske in moške perspektive. Skozi projektne aktivnosti (koncerte, delavnice, okrogle mize, podkast pogovore) sprožamo ne samo javni diskurz, temveč tudi kritični razmislek in refleksijo na temo nezastopanosti žensk na mariborski in širši glasbeni sceni.

Skuštrane in bradati 2021
SinB21 Iva Flisar & Boštjan Bračič
Skuštrane in bradati 2019
SinB19 Aniline & Wooga (Bass Fighters)
Skuštrane in bradati 2017
SinB17 glasbena skupina LASYE
V petih letih festivalske izvedbe skozi soj žarometov predstavljamo avtorsko in drugo glasbeno ustvarjanje aktivnih glasbenih skupin, glasbenic in glasbenikov, ki pomembno sooblikujejo in soustvarjajo mariborsko in bližjo glasbeno sceno.
Namena prireditve:
1) v hiperproduktivni poplavi večinoma moških mariborskih glasbenih skupin in izvajalcev izpostaviti vlogo mariborskih ženskih glasbenih izvajalk,
2) z družbeno angažiranim pristopom opozarjati na neenakost med spoloma, s poudarkom na mariborski glasbeni sceni.
S festivalom enakosti vzpostavljamo poligon za večjo izpostavljenost žensk na mariborski glasbeni sceni in širjenje ženske umetniške in družbene senzibilnosti v mestu Maribor, medtem pa ne pozabljamo na moške izvajalce.
Skozi prizmo vzajemnega spoštovanja in enakopravnosti “muzičark in muzičarov” dodajamo biser v mozaik k sooblikovanju boljšega, novega Maribora.
Povedano drugače, skozi glasbo:
Ne! It’s a man’s man’s world – kot pravi James Brown,
temveč:
People have the power! – kot pravi Patti Smith.