Festival 2022

od admin
SinB21 Tajana Stres in Danijel Goričan, foto Lara Kocbek
SinB21 Tajana in Danijel, foto Lara Kocbek

Dobrodošli na 5. izvedbi mariborskega festivala Skuštrane in bradati!

Vabljeni k obisku 13 festivalskih dni na 4 prizoriščih s koncerti, pogovori, razstavami in sprehodi. To je, peto leto, naš skromen dodatek k mariborski kulturni ponudbi in velik prispevek k angažiranosti na področju enakosti spolov v kulturi in izenačitvi razmerja 30% (žensk) – 70% (moških) na glasbeni in širši umetniški sceni. 
SinB18 skupina NEA, foto KUD Coda
SinB18 skupina NEA, foto KUD Coda
SinB21 Picture Grey, foto Jan Dolar
SinB21 Picture Grey, foto Jan Dolar
Uradno začnemo z razstavnim programom v ponedeljek, 29.8. na prizorišču Kavenija z otvoritvijo umetniške razstave platforme Artopolis, ki je namenjena promociji del slovenskih umetnic in umetnikov. V torek, 30.8. se srečamo na spletni okrogli mizi Slovenskega glasbenoinformacijskega centra, kjer bomo s sogovornicami in sogovorniki obravnavali problematiko manjše zastopanosti žensk v glasbi.
SinB21 ELYSIAN - Zara Bajde in Stela Gašparič, foto Damir Hladnič - Brada
SinB21 ELYSIAN, foto Damir Hladnič - Brada
SinB18 Patricija Škof, Tilen Beigot, foto KUD Coda
SinB18 Patricija Škof, Tilen Beigot, foto KUD Coda
Glasbeni del programa odpiramo na prizorišču Vetrinjski dvor, kjer vas od srede 31.8. do sobote, 3.9. pričakujejo glasne glasbenice z glasbeniki iz “alternative”, oziroma nekomercialnih, sporočilno artikuliranih in močnih glasbenih žanrov. Prvega septembra ne zamudite razstave VONJ PO LJUBEZNI Vida Kmetiča z ilustratorko Samiro Kentrić v izložbi Rajzefibra in festivalskega pogovora z “alt-ženskami”. Preverite tudi – skuštrane ture!
SinB19 Pesniški večer na Poštni (Renato Volker), foto KUD Coda
SinB19, pesniški večer na Poštni, foto KUD Coda
SinB21 LAV in Amo, foto Jan Dolar
SinB21 LAV in Amo, foto Jan Dolar
Od nedelje, 4.9. do četrtka, 8.9. vas bodo na prizorišču kavarne Kavenija  začarali SCATS! s swing ritmi ter mlade Sthenge z rokersko akustiko. Spoznali boste Neli in Ino, finalistki Slovenske note 2021, kantavtorja, pesnika in prevajalca Mateja Krajnca, kofetkali z Vidom Kmetičem in ga spraševali o njegovih muzah ter se zamislili ob angažiranih besedilih dueta LAV & Amo, ki letos ponovno nastopata na izrecno zahtevo publike.
SinB18 Meter Ograje, foto KUD Coda
SinB18 Meter Ograje, foto KUD Coda
SinB18 muzičarske noge, foto Rok Zorc
SinB18 muzičarske noge, foto Rok Zorc
Festival udarno zaključujemo v petek, 9.9. in soboto 10.9. v parku Muzeja narodne osvoboditve, kjer za vas pesniški in glasbeni program pripravljajo SLAM pesnice z Maticem Ačkom, učenci in mentorji KUD Coda ter razposajeni rockabilly navdušenci Joe & The Rhythm Boys s skuštrano Miss Stacey. Muzej vas vabi na razstavo HVALA ZA DRUŽBO o družabnem življenju Mariborčank in Mariborčanov, ki je češnja na festivalski torti, s katero praznujemo vzajemno sodelovanje izjemnih ljudi, ne glede na spol.
Hvala vsem – do naslednjega leta!
SinB18 muzičarske noge, foto Rok Zorc
SinB18 muzičarske noge, foto Rok Zorc
Pridržujemo si pravico do spremembe festivalskega programa, o čemer bomo obvestili publiko in medije.